Sommige landen zijn te groot om in een aantal weken te kunnen ontdekken, zoals Indonesië. Dit land bestaat namelijk uit een archipel van maar liefst 16.506 eilanden. Het advies is daarmee dan ook om je te richten op bepaalde regio’s, gebieden of eilanden. Wij hebben in dit geval een reisroute samengesteld van de meest bezochte Indonesische eilanden: Java en Bali. Deze twee populaire Indonesische eilanden zijn de perfecte combinatie van onvergetelijke tempels, traditionele cultuur en een moderne levensstijl!


Reisroute Indonesië

Programma

Dag 1 Jakarta (J)
Dag 2 – 5 Jogjakarta (J)
Dag 6 – 7 Malang (J)
Dag 8 – 9 Kalibaru (J)
Dag 10 – 12 Lovina (B)
Dag 13 – 15 Ubud (B)
Dag 16 – 20 Jimbaran Beach (B)

*J = Java, B = Bali 


Reisduur

Jakarta > Jogjakarta 8,5 uur
Jogjakarta > Malang 8,5 uur
Malang > Kalibaru 6 uur
Kalibaru > Lovina 4 uur
Lovina > Ubud 3 uur
Ubud > Jimbaran Beach 1 uur


JAKARTA | 1 dag

Veel mensen vinden de hoofdstad van Indonesië te druk en te vies en slaan Jakarta daarom liever helemaal over. Het klopt dat de stad redelijk chaotisch is, dat er een flinke laag smog hangt en verder weinig bezienswaardigheden heeft, maar het is zonde om de wijk Batavia over te slaan. In deze wijk is veel Nederlanse historie te vinden en je wordt als een ware popster onthaald: de lokale bevolking wilt met je op de foto aangezien ze blijkbaar niet vaak toeristen zien.

Laat je rondleiden in de wijk Batavia door de enthousiaste, jonge Engelssprekende lokale gids Agus Waluyo! Hij woont in de buurt en laat je voor € 7,- p.p. alle ins and outs van Batavia zien waar je normaal niet zo snel zou komen. Ontdek het Batavia te voet van Nederlandse koloniale gebouwen, lokale marktjes, de ‘magere brug’ tot aan de sloppenwijken. De duur van de excursie kun je zelf bepalen. Agus Waluyo is te bereiken via e-mail


JOGJAKARTA | 4 dagen

Boek het super deluxe vijfsterrenhotel Melia (kamer met 2 verdiepingen!) voor slechts € 65,- per nacht, stap in een typische tuktuk (spreek wel van te voren even een vaste prijs af) en laat je rijden naar het paleis en het geweldige waterkasteel in het centrum van Jogjakarta. Deze stad is beduidend kleiner dan de hoofdstad waardoor de bezienswaardigheden gemakkelijk te bereiken zijn. Door de vele toeristen zijn de Indonesiërs helaas wat opdringerig en proberen ze je van alles te verkopen. Verder is de stad een ideale plek voor een eerste kennismaking met de sawa’s en voor een bezoek aan de populaire tempels Prambanan en Borobodur. Een leuke straat in Jogjakarta met barretjes, restaurants en waar je alle excursies kunt boeken is Jl. Prawirotaman. Boek bijvoorbeeld een tour naar de bekende tempels Prambanan en Borobodur via Losari Tours and Travel. Een lokale gids haalt je op en je volgt de excursies met een heel klein groepje. Hierdoor is de tour persoonlijk en vermijd je massatoerisme. 

Een onvergetelijke ervaring: huur goedkope fietsen bij Nuwed en geniet van de sawa’s en kleine dorpjes in de omgeving door een lokale gids. Alleen of met een klein groepje mag je meehelpen in de rijstvelden, bakstenen maken en tempeh bakken bij een Indonesisch gezin thuis. Interessant om te ervaren hoe de lokale bevolking leeft en werkt.


MALANG | 2 dagen

Ook in Malang is Nederlandse historie te vinden en deze locatie is ideaal te combineren voor een excursie naar de Bromo vulkaan. Er zijn niet zoveel toeristen in dit kleine dorpje wat het erg aangenaam maakt. Grappig om te bezoeken is de vogeltjesmarkt: zeer populair onder de lokale inwoners.

KALIBARU | 2 dagen

Een oase van rust en dit plaatsje staat bekend om haar plantages. Het is een ideale uitvalsbasis na een bezoek aan de Bromo vulkaan en om halverwege je reisroute wat welverdiende ontspanning in te lassen. Het dorpje is omgeven door mooie natuur en de ligging is perfect om daarna op doorreis te gaan met de trein naar Ketapang om de boot te pakken naar het eiland Bali. 


LOVINA | 3 dagen

Opvallend zien we meer toeristen in Bali dan op Java en er heerst een overheersende Hindu religie op dit eiland in plaats van een Islam cultuur op Java. Lovina is een leuke verblijfplaats om een aantal excursies te boeken in het Noorden van Bali. Huur een goedkope taxi en bezoek een hot spring in de buurt om even bij te komen van al het reizen en laat je lekker masseren. Daarnaast is het goedkoop om een scooter te huren en door de bergen te rijden  Huur een scooter en rijd de bergen in naar de waterval Aling Aling om te springen van de rotsen en te zwemmen in het prachtige heldere water.

Boek een snorkelexcursie via je hotel of een van de touroperators in het centrum naar het paradijselijke eilandje Menjangan Island met geweldig koraal en helderblauw water!


UBUD | 3 dagen

Huur een privéchauffeur vanuit Lovina via je hotel/appartement naar het populaire plaatsje Ubud die onderweg op de mooiste plekjes stopt zoals lokale traditionele marktjes, Hindu tempels, the Twin lake (wauw!) en de GitGit waterval. Op de lokale traditionele marktjes is het een hele ervaring om thee en koffie te kopen. Er wordt fanatiek onderhandeld over de prijzen maar houd je poot stijf en ga pas akkoord als je je er goed bij voelt. Ubud heeft verder een gezellig centrum waar je lekker kunt slenteren en ook vanuit Ubud zijn er veel excursies te boeken waar je de sawa’s en de vulkaan van Bali kunt bezichtigen.

JIMBARAN BEACH | 5 dagen

Dit zandstrand is zeer breed en nog onontdekt om heerlijk te relaxen tijdens de laatste dagen van je rondreis. De baai staat bekend om haar milde golven en de mooie zonsondergang. Zodra de zonsondergang begint, worden de ligstoelen bij de restaurantjes in sneltreinvaart vervangen voor tafels. Het is een geweldig om ’s avonds te eten op dit strand. Je wordt gratis door een taxichauffeur opgehaald bij je hotel en afgezet bij het restaurant. Voordat je naar je tafel wordt begeleid wijs je de gewenste verse vis aan die je wilt opeten. Kortom: heerlijke vis op een romantische plek!

Huur een scooter (€ 6,- per dag) om het zuidelijke schiereiland van Bali te verkennen. Leuke strandjes en tempels om te bezoeken zijn: Uluwatu Beach, Uluwatu Temple, Padang Padang Beach en Nusa Dua met veel luxe resorts.


Meer weten over Indonesië?


Bekijk ook onze andere bestemmingen: