Italië, La Dolce Vita. Het land van kunst, cultuur en gastronomie. Een onvergetelijke rondreis door Puglia (Apulië) en Basilicata. De gebieden Puglia en Basilicata liggen in het zuiden van Italië, in de wreef en hak van de laars en deze regio is nog niet platgelopen door toeristen. Dit onontdekte gebied van Italië bevat een uniek landschap dat wordt gedomineerd door knoestige olijfbomen die soms wel meer dan duizend jaar oud zijn, een kustlijn met helderblauw zeewater en witte trulli huisjes. In sommige trulli wonen nog steeds landarbeiders, maar veel andere zijn nu ingericht als leuke Bed & Breakfasts.

Het is tevens een aanrader om een van de vele wijnhuizen te bezoeken aangezien de regio Puglia de grootste wijnproducent is van Italië. Het kweken van druiven en olijven hoort bij het dagelijks leven van de boer (contadino).


Rondreis Puglia

Reisroute Puglia

Programma

Dag 1 – 2 Bari
Dag 3 Matera
Dag 4 Matera & Castelmezzano
Dag 5 Ostuni
Dag 6 Lecce
Dag 7 Brindisi


Reisduur

Bari > Matera 1,5 uur
Matera > Castelmezzano 1 uur
Matera > Ostuni 1,5 uur
Ostuni > Lecce 1 uur
Lecce > Brindisi 30 min


BARI – 2 dagen

De haven- en studentenstad Bari is de hoofdstad van de regio Puglia (Apulië). Het centrum van Bari bestaat uit twee delen: de wijk Bari Vecchia dat bestaat uit het historische centrum met Middeleeuwse gebouwen, kronkelige karakteristieke straatjes, pleinen en onder andere de basiliek van Sint Nicolaas (Sinterklaas). De overblijfselen van deze heilige liggen in deze basiliek.

Het andere deel van het centrum van Bari is het modernere gedeelte en is het tegenovergestelde van de wijk Bari Veccia, hier vind je namelijk brede straten en de moderne winkels (Via Sparano). 

Restaurant Bari: kwalitatief goed eten combineren met een mooi uitzicht? Dineer dan op het dakterras van het Palace Hotel. Adres: Via Francesco Lombardi 13.


MATERA – 2 dagen

Matera is een stad uit een rots gehouwen en is, op Jericho en Aleppo na, de oudste bewoonde stad ter wereld! Vroeger was Matera een van de armste steden van Italië en werd de stad destijds geplaagd door de vele ziektes en epidemieën. Inmiddels is Matera omgetoverd tot culturele hoofdstad van 2019 en is deze stad toegevoegd aan UNESCO Werelderfgoedlijst. Voor het beste uitzicht over de stad Matera met zonsondergang, rijd je naar viewpoint Murgia Timone.

Uitkijkend over de grotwoningen van Matera (sassi) lijkt het net of je een filmdecor instapt. Een echte must see tijdens je rondreis door Puglia! Slenter door de idyllische smalle steegjes en lunch of dineer in een van de vele grotwoningen en slaap in een romantisch Bed and Breakfast voor de echte ‘Matera beleving’.


CASTELMEZZANO – dagtrip

Voor een spectaculaire beleving en het beste uitzicht op het dorpje Castelmezzano en omgeving, neem de zipline! Via de zipline Il Vollo dell’Angelo (Engelenvlucht) vlieg je van het dorpje Castelmezzano naar Pietrapertosa en is een van de snelste ziplines ter wereld! Met 120 kilometer per uur vlieg je op je buik gedurende 1,5 kilometer naar de overkant. Aanrader!

OSTUNI – 1 dag

Ostuni is een fotogeniek en sprookjesachtig dorpje dat gevestigd is op een heuvel met prachtige witte huizen en kijkt uit over een zee van olijfbomen. Laat je betoveren door de charmante witte steegjes waar je gemakkelijk kunt ronddwalen. Stijlvol lunchen of dineren in Ostuni met een adembenemend uitzicht? Breng een bezoek aan Ristorante Porta Nova

BRINDISI – 1 dag

De havenstad, Brindisi, beschikt over een gezellige boulevard. Plof ’s avonds neer op een van de vele bankjes, terrasjes of restaurants en bewonder de lokale bevolking die flaneert over deze boulevard. 

Verder is de stad Brindisi nog volop in ontwikkeling en zal naar verwachting in de toekomst meer te zien en te beleven zijn.

Uitstapje naar het strand maken met een helderblauwe zee? Bezoek de hippe Guna Beach Club.

LECCE – 1 dag

Lecce, ookwel bekend als ‘het Florence van het zuiden’, beschikt over een barokke architectuur, prachtige kerken en goede wijnbars en restaurants. Het is een feest om door het doolhof van straatjes in het centrum te lopen. Daarnaast is het grote centrale plein met de indrukwekkende witte basiliek zeer de moeite waard. 

Kortom: Lecce is een fantastische stad met gemoedelijke sfeer om te bezichtigen tijdens je rondreis door Puglia. 


Meer weten over Italië?


Bekijk ook onze andere bestemmingen: