In de huidige tijd ligt voor veel mensen de focus op het verre reizen. Vliegen wordt steeds goedkoper, verre oorden worden steeds makkelijker bereikbaar, maar daarmee vergeten we soms dat er in de buurt van ons eigen land ook prachtige bestemmingen te vinden zijn. Wij besloten om van de gelegenheid gebruik te maken om weer eens met de auto op vakantie te gaan. Dit voelde bijna nostalgisch aan, omdat dit alweer zo lang geleden was om op deze manier te reizen. Dat betekent ook dat we een bestemming dichter bij huis wilde opzoeken, namelijk Zwitserland!

Vooral bekend van de wintersport of voor mensen op doorreis naar Italië waren we vooral benieuwd wat het land ons in de zomermaanden te bieden had. We besloten om onze 10 dagen vooral te besteden aan het westen van het land om reisafstanden enigszins beperkt te houden. Tijdens onze voorbereiding hadden we al door dat we daarmee genoeg variatie tegen zouden komen. Laat je inspireren en lees snel verder over onze reisroute door Zwitserland!

Gratis OV! In de Zwitserse steden die wij bezochten kregen we gratis openbaar vervoer aangeboden, en dat was heel fijn in een prijzig land. In Basel, Bern en de Lausanne/Montreux regio kan je van dit voordeel gebruik maken. Dit gaat alleen op als je in een officieel hotel verblijft. Bijvoorbeeld AirBnB is hiervan uitgesloten.  


Rondreis Zwitserland

Programma

Dag 1 – 2 Basel
Dag 3 – 5 Interlaken
Dag 6 – 8 Lausanne/Montreux
Dag 9 – 10 Bern


Reisduur

Amsterdam > Basel 7,5 uur
Basel > Interlaken 2 uur
Interlaken > Lausanne/Montreux 2 uur
Lausanne/Montreux > Bern 1 uur
Bern > Amsterdam 8,5 uur


BASEL | 2 dagen

Na slechts 7,5 uur rijden van Amsterdam passeer je de grens van Duitsland met Zwitserland. Direct na de grens rij je de eerste stop binnen van deze reisroute: Basel. Voor tennisliefhebbers staat deze stad ook wel bekend als de thuisbasis van Roger Federer, en zijn beeltenis komt dan ook regelmatig in reclame-uitingen naar voren. Met een goeie dosis geluk zou je de ‘FedExpress’ zomaar zelf tegen het lijf kunnen lopen! Maar Basel blijkt vooral een stad om in een kleine twee dagen op je gemak te verkennen.

Midden door de stad loopt de rivier de Rijn en het centrum van de stad vormt zich langs de oevers en de straten daarachter. De noordkant van de stad staat bekend als het meer hippe gedeelte. De oever aan deze kant van de rivier is gevuld met terrassen, fietsers verplaatsen zich over de fietspaden aan de kade, en de straten achter de kade zijn gevuld met boetiekwinkels en meer bar- en eetgelegenheden. Loop ook tegen het einde van de middag richting de Kaserne, waar een oude kazerne is omgetoverd met tafels en strandstoelen waar de jongeren samenkomen om met een biertje de avond in te gaan.

Een bijzonder fenomeen in de stad is het zwemmen in de rivier de Rijn wat tot een kunst is verheven. In de zomer wordt de helft van de rivier afgezet voor recreatief gebruik, waarbij iedereen van jong tot oud een frisse duik neemt en zich mee laat voeren door de stroming. Door gebruik te maken van een zogeheten Wickelfisch drijven honderden mensen kilometers in het heerlijke water!

rijn basel

Het oude centrum van de stad, de Altstadt, vind je terug ten zuiden van de rivier. Het oude Rathaus en de Münster zijn voorbeelden van de culturele hoogtepunten die er te vinden zijn, en dit wordt omgeven door een bouwstijl die je typisch zou verwachten in een alpenland. Door rond te dwalen in de heuvelachtige straatjes ontdek je dit gedeelte het beste, en vind je goeie plekjes om in de avond een echt lokaal gerecht te proeven: rösti, een aardappelgerecht met optioneel raclette of een spiegelei erbij!

In Basel kregen we bij aankomst in ons hotel een Basel Card 2020. Deze kon niet alleen gebruikt worden voor gratis OV, maar ook voor 50% korting op bijv. musea, theater of boottrips over de Rijn.

basel reisroute zwitserland

INTERLAKEN | 3 dagen

Ga je naar Zwitserland dan ontkom je er niet aan om de Alpen in te gaan! Je kunt er doorheen rijden naar je volgende bestemming, maar het is veel leuker om wat tijd te besteden in de bergen zelf en wat avontuur en activiteit toe te voegen aan je reis. Wij besloten om vanuit Basel 2 uur verder te rijden richting Interlaken. Een naam die je wellicht vooral als ski-oord te binnen schiet, maar ook in de zomer zijn er volop activiteiten te beleven.

Interlaken ligt tussen twee bergketens in waarvan de Jungfrau het bekendste is en tevens op het kruispunt van twee meren: de Thunersee en de Brienzersee. Het stadje zelf is enigszins toeristisch opgezet, maar wel een prima uitvalsbasis om de omgeving verder te verkennen.

We besloten om op onze eerste dag een lange hike te maken welke vanaf First naar Schynige Platte gaat. Om daar te komen zijn we eerst naar Grindelwald gereden en daar hebben we de kabelbaan naar First gepakt. Vervolgens begint de hike en kom je als eerste langs de Bachalpsee op 2265m hoogte na een uur lopen. Dit is een meer gevormd van smeltwater en is tevens voor veel mensen het eindpunt van hun hike waardoor het vanaf hier steeds rustiger op de route wordt.

Na nogmaals een uur verder lopen kom je aan bij Faulhorn op 2681m. De route hier naartoe is vrij pittig en je maakt flink wat hoogtemeters, maar de uitzichten onderweg zijn echt ongekend: je loopt omringd door de bergketens langs besneeuwde bergtoppen waarbij de omgeving steeds verandert aan de hoogte. Bovenop Faulhorn is een restaurant om even bij te komen en op een ongekende hoogte een drankje te doen. Let wel op dat je hiervoor nog even 100m extra omhoog mag lopen. Bij Faulhorn sta je op een kruispunt: je kan er voor kiezen om vanaf hier naar Busalp te lopen in een kleine twee uur en daar de bus terug te pakken, of je gaat door richting Schynige Platte wat nog 4-5 uur verder is. Wij besloten dat laatste te doen en we vonden dit een van de mooiste stukjes die we op onze reisroute gezien hebben. Een leuke uitdagende hike welke constant door verschillende landschappen trekt.

hiken in zwitserland

Eenmaal aangekomen op Schynige Platte kan je een kaartje kopen voor een traditionele trein welke je weer terug naar beneden brengt, en met een overstap onderaan de berg kom je weer terug in Grindelwald. Gezien de duur van de hike en de hoogte (en zeker ook laagte) meters die je maakt is het prettig als je wat ervaring hebt. Er zijn echter nog genoeg kortere en minder intensieve hikes, en we hebben ons van te voren laten informeren bij de Tourist Information in het centrum van Interlaken. Daar werden we voorzien van verschillende routekaarten met uitleg hoe dit aan te pakken.

Het openbaar vervoer, inclusief de kabelbanen, zijn vrij prijzig in dit gebied. Mocht je voor langere tijd blijven, dan is het soms voordeliger om even te kijken voor combi deals op de officiële site van Swiss Pass. Het systeem is niet altijd even duidelijk, omdat je soms slechts 50% korting krijgt op losse treinkaartjes. Let dus goed op wat voor jouw situatie gunstig is!

De volgende dag besloten we om het iets rustiger aan te doen: dit keer reden we naar Lauterbrunnen om daar de kabelbaan naar Grütschalp te nemen. Vanaf daar start de hike naar Mürren welke je in ongeveer 2 uur kan lopen. Deze route is wat meer recht toe recht aan en is makkelijk te volgen. Omdat verschillende delen van deze route ook met de trein te doen zijn zagen we ook meer kinderen en ouderen dan de dag hiervoor. Echter is het gebied en de aangeboden routes zo groot dat het nergens echt druk was.

De laatste dag besloten we om de bergen vanaf een ander punt te bekijken, namelijk vanaf het water. Bij Strandbad Bönigen is het mogelijk om een kayak of kano te huren en daarmee een dagdeel het water op te gaan. De kleur van het water is prachtig door zijn lichtblauwe gloed, en de meren zijn groot genoeg om een paar uur op het water te dobberen. Het brengt de bergen in een heel ander perspectief, en we vonden het daarom echt een toevoeging om dit mee te pakken. Onderweg kan je langs de waterkant kleine stranden spotten om even aan te meren voor als je een duik wilt nemen.


Montreux | dagtrip

Aan de oevers van het meer van Genève zijn een aantal steden te vinden. Montreux is daar één van. In dit deel van Zwitserland komen de Franse invloeden veel meer naar boven, en dat is terug te zien aan de bouwstijl van de stad. Freddy Mercury, de overleden lead-zanger van Queen, zei ooit: “If you want peace of mind, come to Montreux”. Vele jaren van zijn leven woonde hij in deze plaats aan het meer, en veel van zijn nummers zijn hier geschreven. Om hem te eren staat er een groot standbeeld aan de oevers van het meer. Een evenement waar Montreux ook bekend om staat is het jaarlijkse jazz festival wat begin Juli plaatsvindt. Qua artiesten en grootte is het te vergelijken met het North Sea Jazz festival, en misschien daarom wel de moeite waard om deze kant op te reizen. Voor de rest van het jaar zien we Montreux vooral als een stad voor een dagtrip waarmee je een prima indruk krijgt.

Lausanne | dagtrip

Lausanne is naast Montreux ook een van de grotere steden die rondom het Meer van Genève liggen. Deze stad schijnt bekend te staan om zijn bijzondere musea, maar dat is iets waar we niet heel veel mee hebben. We hebben ons daarom vooral vermaakt met het genieten van de mooie uitzichten op het meer door langs de promenade te lopen tussen de locals. Ook het centrum, en dan vooral het stuk rondom de Cathedrale de Notre Dame en de Place de la Palud heeft veel sfeer en is heerlijk om rond te slenteren. Als sportliefhebbers is Lausanne ook een speciale locatie, gezien het Internationaal Olympisch Comité hier is gevestigd. Het leukste om dit te ervaren is om naar het openlucht museum te gaan, waar buiten in het park allemaal informatie en olympische records in visuele vorm zijn terug te vinden. Met het Meer van Genève op de achtergrond is dat een prachtig plaatje.

Lavaux

Aan de noordkant van het meer van Genève ligt de regio Lavaux, wat bekend staat als de oudste wijnregio van Zwitserland. Vaak kom je deze wijn niet tegen in Nederland omdat 95% van alle wijn die in Zwitserland wordt gemaakt het land niet uit gaat. De locatie van deze wijngaarden is uniek: vanaf het water optrekkend tegen de heuvels zijn de wijnranken naast elkaar geplaatst. Voornamelijk in de dorpen Chardonne en Saint-Saphorin rijd, fiets of loop je door de wijngaarden. Wij vonden het zelf wel lastig om ergens een proeverij te vinden zoals we dat bijvoorbeeld in Italië gewend zijn. Hier is voornamelijk tussen 17:00-19:00 uur de mogelijkheid om ergens aan te schuiven, maar deze tijden zijn niet altijd betrouwbaar. Laat je daarom van te voren goed informeren door je hotel over waar je terecht kan. Voor meer algemene informatie over het gebied kan je terecht bij MySwitzerland.


BERN | 2 Dagen

De laatste stop die we maakten op onze reisroute door Zwitserland was in de hoofdstad Bern. Voordat we hier kwamen was het enige wat ons nog bijstond het EK Voetbal van 2008, toen het Nederlands elftal hier meerdere wedstrijden speelde. Destijds was het idee niet bepaald om de stad beter te leren kennen omdat we een ander doel voor ogen hadden. Nu hadden we daar gelukkig iets meer tijd voor.

Bern heeft een aantal unieke kenmerken die we in niet veel andere Europese steden tegen zijn gekomen. Allereerst komt bij ons vooral het middeleeuwse karakter van de binnenstad naar boven. Het centrum is na een grote brand opnieuw opgebouwd in de 16e eeuw en met de kleine stenen waar de straten mee zijn gemaakt, de zandkleurige bouwstructuur en de vele traditionele vlaggen geeft dit een hele mooie sfeer in de stad. Ook de Zytglogge, een grote klok die boven de oude westpoort van de stad hangt, is daar geplaatst in 1530 samen met een astronomische klok waardoor het een icoon van de stad is. Ook de kathedraal van de stad en het Bundeshaus waar het parlement is gevestigd zijn de moeite waard om langs te gaan en dragen allemaal bij aan het karakter van de stad.

Net als Basel is ook Bern rondom een rivier gebouwd, namelijk de Aare. Deze rivier kronkelt door de stad waardoor je hem op een dag meerdere malen tegenkomt. Doordat de stad zelf iets meer op hoogte is gebouwd is het vaak spectaculair om langs de hoge kades te wandelen. Wanneer je afdaalt naar de oevers van de rivier kom je een bekend fenomeen tegen: ook hier drijven ze met waterdichte rugzakken door de rivier om verkoeling te zoeken in de zomer. Probeer het zeker eens uit voordat je op een van de vele terrassen plaatsneemt voor een heerlijk Zwitsers biertje!


Meer weten over Zwitserland?


Bekijk ook onze andere bestemmingen: