Algemene reistips Brazilië

Beste reistijd Mei t/m September
Tickets Vanaf €736,- met KLM Werelddealweken
Vliegduur Rechtstreeks 12 uur naar Rio de Janeiro
Actueel reisadvies Klik hier voor meer informatie
Vaccinaties Klik hier voor meer informatie
Internet simkaart Claro of Tim
Chapada Diamantina


Veiligheid in Brazilië

Als je mensen vertelt dat je naar Brazilië gaat zul je ongetwijfeld de vraag krijgen of dat wel veilig is. Eenmaal aangekomen in Brazilië is dat niet anders. Meerdere malen hebben we van locals gehoord om goed op onze spullen te letten en dan met name in de grote steden.

Onze eigen ervaring is dat we ons eigenlijk nooit onveilig gevoeld hebben. Gedraag je zoals je in elk ander vakantieland zou doen, wat vaak betekent dat je niet te koop loopt met dure spullen en sieraden en je je rond de drukkere gebieden begeeft, vooral in de avonduren.

Tijdens carnaval hebben we wel verhalen van andere toeristen gehoord dat ze gerold zijn. In die periode is het dan ook verstandig om niet meer mee te nemen dan nodig en dat wat je meeneemt goed weg te stoppen. Locals lopen vaak met heuptasjes aan de voorkant, en die zit dan soms nog in een broek gestopt. Wees slim, maar ga vooral genieten van alles wat Brazilië te bieden heeft.


Carnaval in Brazilië

Voor velen staat het meemaken van carnaval in Brazilië op een bucketlist, en na onze ervaring kunnen we zeggen dat dat niet meer dan terecht is! Wat een ongekend feest! Carnaval wordt in Brazilië in meerdere steden gevierd, maar de meeste denken vooral aan Rio de Janeiro. Er zijn eigenlijk twee manieren om het carnaval mee te maken. Vanaf de Vrijdag tot en met Woensdag zijn er de hele dag door zogeheten Blocos. Het draait hier om organisaties die een straatfeest van 3-4 uur organiseren waarbij een grote bus met muziek een route door een wijk aflegt. De meeste Cariocas (locals) gaan de hele dag van de ene naar de andere bloco, en op de populaire spots zoals aan de Copacabana en Ipanema kunnen hier wel meer dan 500.000 mensen op afkomen. Let wel op dat je geen ‘pipoca’, of popcorn wordt. Er wordt vrij hardhandig ruimte gemaakt in de straten om de bus doorgang te geven, waardoor veel mensen in de verdrukking komen wat vaak tot paniek kan leiden.

De tweede manier om carnaval mee te maken is om naar de wedstrijd van sambascholen te gaan in de Sambódromo. Dit is wellicht het beeld wat je altijd van carnaval in Rio hebt gezien en vinden we absoluut een must om mee te maken. Optochten per school van een uur trekken door het speciaal voor dit evenement gebouwde 2 kilometer lange stadion waar 100.000 vrolijke mensen genieten van alle praalwagens, muziek, uitgedoste samba danseressen en zoveel meer. Een jaar lang bereiden deze scholen zich voor om de strijd met elkaar aan te gaan en dat straalt overal vanaf. Kaarten koop je direct via Liesa voor de beste prijs (sector 7 en 8 worden als beste beschouwd), of laat het regelen via Riotur.

Carnaval in Salvador is ook een hele ervaring. Ook hier zijn blocos te vinden die vaak meer op de lokale afrobeats gericht zijn. Ook trekken er optochten met muziek en dans uren lang over het centrale plein heen. Als extra heeft Salvador ook zogeheten Trio Electricos, wat bandjes zijn die op kleine podia door de stad staan te spelen. Deze variatie geeft ook door de hele stad een prachtige en unieke sfeer.


Vervoer in Brazilië

Afhankelijk van wat je tijdens je reis van Brazilië wilt zien is het niet altijd een eenvoudig land om in rond te reizen. Dat komt voornamelijk door de vele kilometers die je moet afleggen tussen de bezienswaardigheden. We zoeken zelf altijd naar oplossingen om onze tijd zo optimaal mogelijk te benutten, en grijpen daarbij de mogelijkheden aan die voor handen zijn. Hieronder lees je onze ervaringen en tips met de verschillende vervoersmiddelen.

Vliegtuig

Om snel een groot aantal kilometers te overbruggen is een vliegtuig bij uitstek het beste middel. Omdat je tijdens het vliegen niets van het land zelf ziet, heeft het nooit onze voorkeur, maar in dat geval konden we er niet omheen: 2 uur vliegen of 30 uur in een bus zitten. Wij namen binnenlandse vluchten om de driehoek Rio de Janeiro, Salvador, Manaus te maken. Het netwerk voor binnenlandse vluchten is goed geregeld, waarbij GOL en TAM de grootste maatschappijen zijn met de meeste vluchten. Let wel dat vertragingen of uitvallende vluchten in Brazilië vaker dan gemiddeld tot de mogelijkheden horen. Plan je schema daarom niet te strak in.

Bus

Reizen met de bus (of de trein) is vaak een mooie ervaring om tussen de locals van dorp naar dorp te rijden. Uiteindelijk is Brazilië niet het land bij uitstek waar je dit doet door de grote afstanden die je moet overbruggen. Om dit toch te ervaren pakten we de bus van Sao Paolo naar Paraty en vervolgens naar Rio de Janeiro. Beide stukken leg je in 5-6 uur af. De busstations van de grote steden zijn redelijk massaal, dus het kan prettig zijn om van te voren een ticket te boeken. Dit kan je doen via BrazilByBus, waar je eenvoudig kan zien wat voor type bussen er rijden op welke tijdstippen.

Huurauto

Na onze stop in Salvador besloten we om richting de Chapada Diamantina te rijden, specifiek naar het plaatsje Lencois. Dat was een prachtige ervaring, en om flexibel die kant op te rijden op ons eigen tempo besloten we om een huurauto te nemen. Deze haalden we op bij het vliegveld van Salvador, waar we via Rentalcars een auto bij Foco Rent a Car hadden geboekt. Het ophalen van de auto nam redelijk wat tijd in beslag, maar de auto zelf was van prima kwaliteit. Met offline kaarten via de app Maps.me navigeerden we onze weg richting de binnenlandse bergen.

Taxi

In de grote steden van Brazilië is het openbaar vervoer prima geregeld. Echter vooral in de avonduren vonden we het prettig om met Uber ons naar de juiste wijk of terug naar onze slaapplek te laten brengen. Wat ons betreft heeft Uber altijd een streepje voor op de gewone taxi’s: je weet wie je kan verwachten, er zit een goed beoordelingssysteem achter van eerdere passagiers, en je hebt nooit problemen over de prijs die je betaalt via de app. Ideaal wat ons betreft! Heb je zelf nog geen account bij Uber? Maak er dan gratis eentje aan en download de app!

Elektrische step

Wie Ipanema of de Copacabana op loopt kan het niet missen: het fietspad wordt steeds meer overgenomen door de elektrische step. En hoe mooi is het om tijdens zonsondergang op je step te stappen en de 8 kilometer lange boulevard af te rijden? Absoluut een aanrader! De partij met de populairste steps is Lime. Zorg dat je van te voren een account aanmaakt via deze link, en als je daar bent pak je de app, scan je de QR code, en je bent op weg!

route brazilie

Hotels in Brazilië

(gebaseerd op goede locatie, hygiëne en service)

Sao Paolo Hotel IBIS Styles SP
Paraty Airbnb: Quinta das Marias
Rio de Janeiro Hotel IBIS Botafogo
Salvador Airbnb: Evani’s House
Lencois Pouso da Trilha Hospedagem
Praia de Imbassai Pousada Lagoa Da Pedra
Manaus Go Inn Manaus
Rio de Janeiro Windsor Plaza Hotel Copacabana

Benieuwd naar onze ervaring in Brazilië?