Wat een tof land is Brazilië! We hebben echt intens genoten van de warmte van de mensen, de caipirinha’s op de mooie stranden, en de afwisselende natuur die verspreid over het land ligt. De laidback vibe zorgde ervoor dat we ons ver, heel ver van huis voelden. Maar feesten kunnen de Brazilianen ook zeker, waarbij het Zuid-Amerikaanse carnaval het jaarlijkse hoogtepunt is.

Maar een reisroute voor Brazilië samenstellen kan een lastige opgave zijn en is zeker de moeite waard om wat tijd aan te besteden. Het uitgestrekte land waarin de bezienswaardigheden op grote afstanden bij elkaar vandaan liggen ontkom je er niet aan om keuzes te maken. Kies je ervoor om je te richten op 1 of 2 provincies, of durf je het aan om veel kilometers te maken en je reis vol met hoogtepunten te stoppen?

Kortom, een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je in Brazilië optimaal kunt genieten. Wij hebben gekozen voor een 21-daagse reisroute door Brazilië bestaande uit een mix van natuur, cultuur en sportiviteit waar we geen moment spijt van hebben gehad.

Veiligheid in Brazilië

Als je mensen vertelt dat je naar Brazilie gaat zul je ongetwijfeld de vraag krijgen of dat wel veilig is. Eenmaal aangekomen in Brazilië is dat niet anders. Meerdere malen hebben we van locals gehoord om goed op onze spullen te letten en dan met name in de grote steden.

Onze eigen ervaring is dat we ons eigenlijk nooit onveilig gevoeld hebben. Gedraag je zoals je in elk ander vakantieland zou doen, wat vaak betekent dat je niet te koop loopt met dure spullen en sieraden en je je rond de drukkere gebieden begeeft, vooral in de avonduren.

Tijdens carnaval hebben we wel verhalen van andere toeristen gehoord dat ze gerold zijn. In die periode is het dan ook verstandig om niet meer mee te nemen dan nodig, en dat wat je meeneemt goed weg te stoppen. Locals lopen vaak met heuptasjes aan de voorkant, en die zit dan soms nog in een broek gestopt. Wees slim, maar ga vooral genieten van alles wat Brazilië te bieden heeft. Meer informatie over carnaval in Brazilië lees je hier.


Reisroute Brazilië

Programma

Dag 1 – 2 Sao Paulo
Dag 3 – 4 Paraty
Dag 5 – 10 Rio de Janeiro
Dag 11 – 13 Salvador
Dag 14 – 16 Chapada Diamantina
Dag 17 – 18 Imbassai
Dag 19 – 21 Manaus / Amazone

Reisduur

Sao Paulo > Paraty 4,5 uur
Paraty > Rio de Janeiro 4 uur
Rio de Janeiro > Salvador 2 uur
Salvador > Chapada Diamantina 6 uur
Chapada Diamantina > Imbassai 6 uur
Imbassai > Manaus 7 uur


SÃO PAULO | 2 dagen

Deze metropool (populatie: 20 miljoen) wordt vaak gezien als het kloppende zakenhart van Brazilië. In werkelijkheid vonden we dit een stad met twee gezichten. Armoede en rijk staan hier dicht bij elkaar, in een stad die door een subtropisch klimaat fijne trekjes laat zien.

De Avenida Paulista straalt een en al zakelijkheid uit. Kom hier op een doordeweekse dag en het bruist aan alle kanten. De hoge torens van de vele multinationals die hier hun huisvesting hebben, zorgen voor het gevoel alsof je door het New York van Zuid-Amerika loopt. Op zondagen worden grote delen van de straat autovrij gemaakt voor hardlopers, fietsers en andere manieren van recreatie. De Avenida loopt in zijn uiteinde over in de luxe wijk Jardims. De sfeer in deze week is gemoedelijk, de huizen goed afgeschermd, maar overdag valt hier wat ons betreft niet veel te zien. In de avonduren kun je hier echter een perfecte culinaire ervaring hebben en begrijp je waarom Sao Paulo zoveel Michelin benoemingen heeft.

Wanneer je de wijk Vila Madalena binnenloopt ervaar je een heel andere sfeer. De mensen zijn jong en hip en koffiebars zijn gevestigd op iedere hoek. Hier hebben we wat heerlijke uurtjes doorgebracht door de wijk te verkennen, af en toe een boetiek shop in te schieten en uiteindelijk te eindigen op een terras met samba muziek op de achtergrond.

Ook leuk om te zien is Avenida Batman: een straatje waar artistieke kunst in de vorm van grafitti tot uiting komt. Constant in beweging doordat er nieuwe werken bijkomen maakt dit een unieke ervaring waar Instagram-poezen uren kunnen vertoeven en selfies maken.

Ten zuiden van deze wijk ligt Pintheiros, wat ons betreft samen met Vila Madalena de beste uitvalsbasis om Sao Paolo te ontdekken. Je kan hier veilig rondlopen, ook in de avonduren en dat is wel belangrijk om te weten in deze stad. De keuze voor hotels, hostels of AirBnB is enorm, evenals restaurants op alle niveaus. We hebben heerlijk gegeten in Fido, opgenomen in het Michelin boekje, met typisch Braziliaanse gerechten vanuit het hele land. Uiteindelijk waren we 25 euro met z’n tweeën kwijt voor een heerlijke culinaire ervaring.

Maar niet alles in Sao Paulo is zo prettig als tot nu toe beschreven. Het centrum van de stad, dat zich afspeelt rondom de Catedral de Sao Paulo, kenmerkt zich door armoede en verval. In de avonduren wordt het sterk afgeraden om hier te komen en overdag is het beter om zo min mogelijk spullen mee te nemen. De hoeveelheid daklozen met uitzichtloze situaties lijken zich hier te concentreren en dat zijn taferelen die je niet graag ziet. Dit is echter wel waar de historie van Sao Paulo is begonnen. Als je deze toch enigszins op je gemak wilt kunnen verkennen dan kan je je aansluiten bij een Free Walking Tour. Deze 3,5 uur durende tour loodst je op een prettige manier langs de historische highlights van de stad. Na afloop is het een goed idee om af te sluiten met een bezoek aan de Mercado Municipal: een markthal waar je allerlei lekkernijen kan kopen, of om op het terras boven de markt even bij te komen met een lokale snack en een drankje.


PARATY | 2 dagen

De kust tussen São Paulo en Rio de Janeiro, de Costa Verde, is een heerlijke tropische bestemming. De jungle rijkt tot aan de strandjes en in het strak blauwe water liggen kleine bootjes die tussen de vele eilanden doorvaren. Het is een prachtig stuk om te verkennen met een eigen auto, maar de bus is ook goed te doen.

Wij besloten om een stop te maken in Paraty, een koloniaal dorp aan de kust met veel historie vanuit oude goudroutes. Veel highlights zijn er niet, maar dat is juist wat het een fijne bestemming maakt. Overdag kan je met een bootje naar allemaal eilandjes in de buurt gebracht worden, of zoek je ontspanning bij een van de strandjes op loopafstand. Praia do Jabaquara vonden we zelf een aanrader. Wat kleine strandtentjes voor een verse fruitsap of iets te eten en twee aanbieders van kayaks en paddle boards is alles wat je hier gaat vinden. Tussen de locals een afkoelende duik nemen, en je waant je in het paradijs.

Tegen het einde van de middag is het leuk om naar het oude centrum te gaan. Geniet van de happy hours wanneer de lokale brazilianen langzaam ontwaken, met bossa nova klanken op de achtergrond en de autovrije straten die zich beginnen te vullen. Need I say more? Voor later op de avond is er ruim keuze voor restaurants met meer livemuziek, maar wij aten goed Italiaans bij Punto Divino.

Een speciale shout out voor de Airbnb van Maria waar wij verbleven. De gastvrijheid en locatie vonden we al top, maar het uitzicht was ongekend. Vanaf het balkon keek je over de jungle heen, met de oceaan en groene heuvels op de achtergrond. En als je geluk hebt dan zie je de apen voor je ogen door de bomen klimmen.


RIO DE JANEIRO | 6 dagen

Rio de Janeiro is een wereldstad met een bijzonder randje. We hebben al vele wereldsteden mogen bezoeken, maar de sfeer en bezienswaardigheden in Rio zijn net een tikkeltje anders. Tussen de bergen ingelegen, met de uitgestrekte en altijd populaire Copacabana- en Ipanema Beach in de buurt, en Cristo Redentor in het zicht, is deze stad waar arm en rijk dicht bij elkaar liggen een hele bijzondere bestemming.

We vonden het prettig om een beeld van de stad te krijgen tijdens een free walking tour. We deden deze in het centrum van de stad, waarbij we wat historie meekregen en erachter kwamen dat Rio de Janeiro eigenlijk zijn naam heeft gekregen omdat de ontdekker uit Portugal dacht dat hij een rivier binnenvaarden in de maand Januari. Dat klinkt meteen wat minder fancy, maar dat mocht de pret niet drukken. Na ongeveer 2,5 uur eindigen we bij de beroemde Escadaria Selaron, de wereldberoemde gekleurde trap. Ondanks dat het toch een icoon is voor Rio, deed de drukte een beetje afbreuk, dus het advies is om vroeg voor de menigte te gaan. Loop je bovenaan de trappen linksaf dan loop je de wijk Santa Teresa binnen. Deze artistieke wijk ligt op een heuvel en heeft nog een oude tram (bonde) vanuit het centrum rijden. Het wordt gezien als een hipster wijk met alternatieve winkels, maar wij vonden vooral de sfeer heel leuk, het uitzicht vanaf Parque das Ruinas erg mooi en bovenaan een aantal leuke tentjes om wat te eten.

Om Rio vanuit de hoogte te bekijken zijn er voldoende mogelijkheden: de op 710m hoog gelegen Cristo Redentor, de kabelbaan richting de Pau de Acucar ofwel de suikerberg of een hike naar de Dois Irmaos. Om bij Cristo Redentor te komen kan je het beste van te voren online een kaartje kopen op een specifiek tijdstip voor een trein die je naar boven brengt. Het uitzicht dat je vervolgens hebt is spectaculair en je kan heel Rio waarnemen. Ook dit is een populaire spot voor Instagram fanaten, dus ook hier is aan te raden bijtijds te zijn om niet met honderden andere toeristen die ene mooie selfie te maken. De andere twee uitzichtpunten geven een ander perspectief van de stad, waarbij de kust meer centraal staat. Wij kozen voor een hike op de Dois Irmaos, welke begint met een bus of taxi richting de ingang van de Vidigal favela. Hier staan een aantal jongens met taxi motoren op je te wachten om je naar het beginpunt van de hike te brengen. Daar aangekomen wijst de hike route zich redelijk vanzelf, waar deze op momenten behoorlijk pittig kan zijn. Neem voldoende water mee, en eenmaal op de top aangekomen word je beloond met een van de mooiste uitzichten die je over de stad kan krijgen, relatief weinig andere toeristen en dat na zo een prachtige hike ernaartoe.

In de avonduren zijn er een aantal wijken waar je terecht kan voor goed eten, een drankje of wellicht een dansje wagen in een sambaclub. Leblon staat bekend als wat meer uptown en is voorzien van relatief luxe accommodaties en restaurants. Achter Ipanema en Copacabana is ook meer dan voldoende keuze. Om uit te gaan raden we aan om naar de wijk Lapa te gaan, waar elk weekend vanaf de Arcos da Lapa eettentjes tevoorschijn komen en de muziek hard aangaat, zoals bij Leviano Bar.

Na een late avond vol caipirinhas is het heerlijk om de volgende dag bij te kunnen komen op de stranden van Ipanema en Copacabana. Beide stranden worden druk bezocht door locals de hele dag door en verkopers maken daar gretig gebruik van. Er gebeurt dan ook van alles op het strand, van de verkoop van eten en drinken, tot surfers op het water, sporters op het strand…vervelen doet het nooit! Op de stranden zijn zogeheten ‘postos’, ofwel torens met lifeguards met elk hun eigen nummer. Elke posto trekt zijn eigen publiek: sporters, LHGBTs, families, de ijdele bodybuilders, ze hebben allemaal hun eigen stukje om samen te komen. Loop, step of fiets rustig op de boulevard om het allemaal in je op te nemen, want dat alleen is al een bezienswaardigheid.

BAHIA regio


SALVADOR | 2 dagen

Het hart van Bahia ligt in Salvador. Vroeger door de Portugezen veel gebruikt als toegangs- en handelspoort van het land zorgt ervoor dat hier veel historie te vinden is. Oude panden, kleine kleurrijke straatjes, de haven: allemaal ingrediënten die je doen terugdenken aan het 17e eeuwse Brazilië. Dat de slavernij hier een grote rol heeft gespeeld is geen verrassing met alle Afrikaanse invloeden die je hier tegenkomt. De vele afrobeats die op straat te horen zijn, de kleurrijke kleding van de bevolking en de bakermat van de capoeira dans zijn hier voorbeelden van. De wijk Pinheiros is de beste plek om deze stad 1-2 dagen te verkennen. Wil je wat meer in het echte Salvadoriaanse leven duiken, schuif dan een wijk op naar Dois de Julio, waar je bij deze AirBnB bij iemand thuis kan overnachten in een echte volkswijk.

IMBASSAI | 2 dagen

De mooiste stranden van Bahia liggen ten zuiden van Salvador, maar vergen ook wat extra reistijd. Wij besloten daarom om de kust ten noorden van Salvador te bezoeken. Waar Praia do Forte door veel lokale toeristen wordt bezocht met de daarbij horende faciliteiten, gingen wij ietsje verder naar Imbassai. Een betere beachvibe konden we ons eigenlijk niet wensen, met slechts enkele strandtentjes in de vele kilometers ongerepte kust was dit precies waar we naar opzoek waren. Een echt centrum heeft dit dorp niet, en je zal er niet meer dan 3 à 4 restaurants vinden, maar goede pousadas zijn er wel.

CHAPADA DIAMANTINA | 2 dagen

De handel in Salvador en drijvende kracht achter de slavernij werd lange tijd gevoed doordat er diamanten werden ontdekt in het midden van Bahia. Op 6 uur rijden (ook mogelijk met een directe busverbinding) van Salvador kom je terecht in Lencois, de toegang tot het natuurgebied van Chapada Diamantina. Zoek je wat avontuur en hou je van watervallen, hiken en het bezoeken van grotten, neem dan de tijd om dit uitstapje te maken. Het is echt een fantastisch gebied waar je prachtige hikes van een of meerdere dagen kan maken. De grote en ondoorgrondelijkheid van het park moet niet onderschat worden en is daarom alleen met een gids vanuit Lencois te bezoeken. Wij hebben ons laten helpen door Diamantina Mountains, waar de eigenaren Louise en Pieter je van alle informatie kunnen voorzien. Tom was onze bijzonder goede gids en hebben daar echt waanzinnig mooie dagen gehad met het bezoeken van Devils Pool, Pai Inacio voor oprecht het allermooiste uitzicht en een pittige maar fantastische daghike naar de Sossego waterval.


AMAZONE | 3 dagen

Het bezoeken van de Amazone had voor ons iets mystieks. Je kunt er nog zoveel over lezen of beelden van bekijken, maar we hadden het idee dat je ter plekke past begrijpt wat zich hier daadwerkelijk afspeelt.

De stad Manaus wordt vaak als ingang van de Amazone aan Braziliaanse kant beschouwd. Deze, enigszins opmerkelijke, industriële stad ligt op 1500 kilometer varen van open water, maar belastingvrijstelling zorgt ervoor dat vele grote bedrijven zich hier gevestigd hebben en een thuisplek biedt voor ongeveer 2 miljoen inwoners. Een mooi karakteristiek dorpsplein, waar het Teatro Amazone als highlight aan ligt, is met een aantal restaurants een goede plek om eind van de middag wanneer alles tot leven komt naartoe te gaan voor een borrel en een hapje. Verder kan je hier ook een tour naar de jungle van de Amazone boeken als je dat nog niet hebt gedaan.

Wij hadden van te voren onze tour voor 3 dagen/2 nachten geboekt bij Gero Adventures. Na veelvuldig Whatsapp contact vanuit Nederland met Gero de eigenaar, werden we in de ochtend opgepikt om naar de haven te rijden en de eerste boot te pakken richting onze bestemming diep in de jungle. Tijdens deze bootrit kom je langs het samenkomen van de Rio Negro en Rio Amazone, ook wel ‘Joining of the waters’ genoemd. Door het verschillende water qua zuurstof en temperatuur blijven deze rivieren kilometers lang tegen elkaar aanschuren wat een fraai fenomeen is, wat goed te zien is door het zwarte en meer modderige water van de twee rivieren. Met wat geluk spot je hier al de eerste dolfijnen en vaar je door naar een volgende haven waar een busje op je staat te wachten die je een uurtje over land verder brengt. Aldaar kom je opnieuw bij een stukje van de Rio Amazone uit waar je op een gemotoriseerde kano stapt voor de laatste 30 minuten. Na een kleine 3 uur kom je vervolgens bij de afgelegen Arara Lodge aan, wat uit een verzameling kleine basic houten lodges bestaat. Ook is er de mogelijkheid om een bed in een grotere slaapruimte te nemen. Met deze reis is je Amazone avontuur al begonnen.

De dagen die je bij de lodge besteedt worden gekenmerkt door activiteiten in de ochtend en middag. Denk hierbij aan kanotochten om de wateren van de Amazone te verkennen en dieren te spotten, jungle trektochten van enkele uren, of vissen op piranha’s. Dit alles gericht op de natuur met alle dieren, bomen en planten die hierin te vinden zijn. Ook een nacht slapen in de jungle in enkel een hangmat behoord tot de mogelijkheden.

Wij vonden dit echt een prachtige ervaring. De Amazone is om vele redenen een prachtig gebied met alle natuur die het te bieden heeft en de grootsheid is amper te bevatten. Ondanks dat er vele dieren in de Amazone leven zijn ze vaak lastig te spotten vanwege het grote leefgebied en de dichte jungle, maar alle pracht aan natuur die je daarvoor terugkrijgt is ongekend. En dat op een afgelegen plek in de jungle. Het zorgt ervoor dat je weer wat meer begrijpt hoeveel de natuur te bieden heeft en dat we moeten zorgen dat we dit behouden.


Meer weten over Brazilië?


Bekijk ook onze andere bestemmingen: